"تصویرسازی در خلاقیت کتاب"
نقش تصویرخوانی
در طراحی یک کتاب، که با تعیین گزینه هایی مانند: نوع کاغذ، قطع کتاب، تعداد صفحات و روش چاپ شروع می شود ودر آن فضاسازی، شخصیت پردازی، لی اوت بر اساس محتوای اثر و گروه سنی شکل می گیردتا صحنه های مصور کتابی پدیدار شوند، یکی از مهم ترین ویژگی ها، تصویرخوانی است.
فرایندی که کودک را پیش از خواندن متن احتمالی کتاب، به شخصیت ها و فضاسازی های تصویری علاقمند می کند.و اغلب در تصمیم او برای انتخاب کتاب دلخواهش تاثیر می گذارد.
در این انتخاب، دیدن کودکانی که با نگاه شگفت زده و مشتاقشان، تصویرها، رویدادها و شخصیت های یک کتاب را دنبال می کنند، همواره دلنشین است.
فلسفه طراحی کتاب
طراحی کتاب کودک باید دارای یک فلسفه ی کاری مخصوص به خود باشد. فلسفه ای که باعث شده است در کشورهای پیشرفته، به مضامین داستان ها، نوع چاپ، طرح جلد و رنگ های کتاب، اهمیت فراوانی بدهند.
کتابهای سخت، کتابهای حمام(قابل شست وشو)، کتابهای شکلی، کتابهای اسباب بازی، کتابهای حسی، کتابهای تاشو و دریچه ای ، کتابهای پاپ آپ و برخی از کتابها، گونه های مختلف این تولید هستند که این امکان را فراهم می سازند تا یک کتاب، با گونه های متفاوت وبا هدفهای گوناگون توجه کودک را به خود بکشاند.
رنگ در تصویرسازی کتاب
در تصویرسازی کتاب کودک، رنگ به عنوان عنصری تعیین کننده است، که برای ارائه حس درون متن، قدرت بیان فوق العاده ای دارد.
بهره گیری از سطوح تخت، که رنگی ساده دارند ونیز استفاده از رنگ های شاد، گرم، پخته، جاافتاده وخالص، باعث می شوند تا این گروه سنی از تصاویری که می بیند، بیشتر لذت ببرند. رنگ ها در یک اثر، علاوه بر زیبایی ، بار اطلاعاتی فراوانی نیز با خود دارند.
اهمیت تخیل در تصویرسازی
یکی دیگر از عوامل مهمی که می تواند در فرایند جذابیت یک کتاب برای این گروه سنی از اهمیت ویژه ای برخوردار باشد، تخیل است.
تصاویرتخیل آمیز، یکی از راه کارهای موثر و مطلوب در پرورش خلاقیت کودک و کمک به تجسم وبازآفرینی ذهن او در رسیدن به گسترش و تکامل روحی –روانی است.
در واقع تخیل، نیاز عاطفی و اخلاقی یک کودک را تامین می کند.
تخیل با استفاده از اساسی ترین فرایند خود-خلاقیت و آفرینندگی– تاثیر سازنده ای بر روی ذهن کودک می گذارد و اندیشه درحال تحول او را نسبت به آرزوها و امیالش به مکانیزم تصویری –نوشتاری تبدیل می کند.
قدم نهادن به سوی واقعیت ، با استفاده از قوه ی خیال به کودک کمک می کند تا بتواند در خود جهانی خلاق بیافریند وبا خلاقیت جهان پیرامون خودرا درک کند.
روش های هدفمند
در تصویرسازی کتاب کودک و نوجوان، هر تصویرگر می تواند، از هر روش و ابزار طراحی بهره بگیرد. اما آنچه می تواند این استفاده را متفاوت و جذاب تر کند، استاد دانشگاه توکوبای ژاپن، در تحقیق هفت ساله خود در ارتباط با طراحی کتاب و نوجوان می گوید: طرح باید هدف هرکتاب را درک کند و نحوه ی تنظیم طرح اصلی و ابتدایی را با این اهداف بداند. او باید کتابی خلق کند، که ضمن جلب علاقه و رضایت مخاطب ، آنان را به دنیای دانش و ادراکات رهنمون سازد.
نقش ناشران
در تصویرسازی کتاب کودک علاوه بر موارد مذکور، عامل دیگری که می تواند به متفاوت بودن و جذابیت یک کتاب کمک کند و نقش موثری در ارائه آن داشته باشد، ناشر است.
در واقع ناشر باید دغدغه داشتن کتاب خوب کودک را داشته باشد، تا بتواند در کنار یک طرح خوب، مدیر هنری خلاق و چاپخانه ای حرفه ای ، اثری جذاب را در کنار دنیای پرزرق و برق بازی ها و کارتون ها ارائه دهد.
در این زمینه بسیاری از فعالان حوزه کتاب کودک نیز بر این باورند کهبا توجه به وجود ناشران متعدد در حوزه کودک و نوجوان، برای جذب مخاطبان این قشر، فکری خلاق و ناشری خوب، برای تولید آثاری که مخاطب را جذب کند وجود ندارد.