" انواع کتابهای تصویری "
کتابهای تصویری چیست؟
بیشتر کتابهای کودکان، مصور هستـند، اما همهی کتابهای مصور، تصویری نیستند. کتاب تصویری کتابی است که به کمک یک رشته تصویرهای زیاد همراه با متنی کمابیش اندک یا بدون متن، اطلاعاتی را منتقل کرده یا داستانی را بازگو میکنند.
کتابهای تصویری نخستین یا آغازین
کتابهایی که قوه بینایی کودک را تقویت میکند و توانایی تشخیص رنگها و شکلها را به کودک میدهد .این کتابها عمدتا کتابهای حسی-لمسی تلقی میشوند. بیشتر از پارچه و گاه از سایر مواد مثل تخته سه لایی درست میشوند، این کتابهای تصویری متن ندارند.
کتابهای تصویری “بازیچه”
در کتابهای بازیچه ،کتابها به ابزار انتقالی بین اسباب بازی و کتاب واقعی تلقی میشوند. در این کتابها کودک با استفاده از اشکال هندسی ساده فرم هایی را درست میکند که در ذهن کودک ثبت میشود.
کتابهای تصویری “مفهومی”
کتابهای تصویری مفهمومی، کتابهای تصویری هستند که که معمولا متن در آنها نقش چندانی ندارد.کودک از طریق مشاهده به درک مفاهیم موفق میشود.به گفته دانا نورتون”کتابهای مفهومی مقدمهای است برای ورود به عرصه درک مفاهیم مجرد،توسط کودک”
کتابهای تصویری “الفبا”
کتابهای الفبا یکی دیگر از انواع کتابهای تصویری به شمار می آیند که هدفشان آموزش الفبا نیست، بلکه کودکان را که اماده میشوند تا به مدرسه بروند با صداها، حرکتها و شکل حروف آشنا میکنند. این کتابهای تصویری هم از نظر تصویری و هم به کارگرفتن حروف و صداها بسیار جنبه ابتکاری دارند.
کتابهای تصویری “اعداد”
در کتابهای اعداد هدف آموختن اعداد نیست بلکه آشنا کردن کودک با شکل عدد است.سنتی ترین شکلی که در کتابهای درسی هم از آن استفاده میکنند، انتخاب یک عدد ونشان دادن معادل آن عدد با اشیا و پدیده های آشنا نظیر پرنده،گل،مداد و … است.
کتابهای تصویری “بدون کلام”
کتابهای تصویری بدون کلام داستانی نیز بخشی از کتابهای تصویری را تشکیل میدهند، در این گونه آثار بیان همه حالت ها، عواطف، رویدادها،همچنین تحول شخصیت ها، کنش ها و واکنش های آن به عهده تصویر است. گویی ما بافیلم سینمایی ساکن روبه رو هستیم.